Ontdek en experimenteer met verschillende soorten licht

terug naar de blog

Als moeder wil je elk moment vastleggen van je kind, van de eerste lach tot de eerste stapjes en alle mijlpalen die volgen. Fotograferen is een prachtige manier om deze momenten vast te leggen voor nu en later. Maar onscherpe of bewogen foto’s kunnen een teleurstelling zijn. De kans is groot dat dit te maken heeft met de manier waarop je het licht gebruikt. Als professioneel gezinsfotograaf begrijp ik hoe belangrijk het is om goed met licht om te gaan. In deze blog zal ik je daarom meer vertellen over de verschillende soorten licht – frontaal licht, zijlicht en tegenlicht – en hoe je deze het beste kunt gebruiken met je telefoon, zodat jij, als moeder nog mooiere gezinsfoto’s kunt maken. 

Spontane foto’s maken van je kinderen

Voordat ik je meer ga vertellen over de verschillende soorten licht die je kunt inzetten bij het fotograferen van je kinderen, wil ik met je delen hoe leuk het is om juist de spontaniteit van je kind te benutten wanneer je foto’s wilt maken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en speels, en ze hebben vaak geen moeite met het tonen van hun emoties. Maak hier gebruik van door ze op een spontane en natuurlijke manier vast te leggen. Laat ze spelen, rennen en gek doen terwijl jij op de achtergrond fotografeert. Het resultaat zijn prachtige authentieke foto’s die de persoonlijkheid en de energie van je kinderen laten zien. Blijf geduldig en regisseer niet teveel. Laat het moment gebeuren en leg jouw kind precies vast zoals hij of zij is. 

” Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en speels”

De belangrijkste factor bij het maken van een goede foto

Fotograferen betekent letterlijk schrijven met licht. Licht is dan ook een van de belangrijkste factoren bij het maken van een goede foto. Door licht op de juiste manier te gebruiken, kun je de sfeer en het gevoel van een moment vastleggen op beeld. Maar hoe leer je licht zien en gebruiken? Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke soorten licht er zijn, zodat je deze kunt herkennen en op de juiste manier kunt toepassen. Er zijn drie belangrijke soorten licht: frontaal licht, zijlicht en tegenlicht. Door deze verschillende soorten licht te herkennen en gebruiken, kun jij steeds betere telefoonfoto’s maken. 

Frontaal licht

Frontaal licht is licht dat recht van voren komt. Dit kan bijvoorbeeld het licht van de zon zijn of het licht dat vanuit een raam naar binnen, recht op het gezicht van je kinderen schijnt. Frontaal licht zorgt voor weinig schaduwen en een gelijkmatige belichting van het gezicht. Wanneer je binnen foto’s maakt is dit één van de manieren waarop ik het lichtgebruik zou aanraden. 

Zijlicht

Zijlicht, ook wel strijklicht genoemd is licht dat van opzij komt. Dit kan bijvoorbeeld het licht van een raam zijn, dat op de zijkant van het gezicht van je kinderen valt. Zijlicht zorgt voor meer contrast, mooie schaduwen en geeft je foto meer diepte. Ook dit is een fijne manier van licht gebruiken wanneer je binnen foto’s maakt.

Tegenlicht

Tegenlicht is het licht dat van achter het onderwerp (jouw kind) vandaan komt. Dit betekent dat het licht recht je camera binnen komt. Dit maakt tegenlicht een uitdagende lichtsituatie, maar het kan ook voor hele mooie resultaten zorgen. Ga je buiten (tijdens zonsondergang) fotograferen en maak je gebruik van tegenlicht, dan kun je mooie silhouetten maken én het geeft je foto’s een prachtige warme sfeer. Ga je binnen foto’s maken? Dan zou ik deze manier van licht gebruiken niet adviseren. Je onderwerp staat volledig in de schaduw en kan daardoor erg donker worden. 

Natuurlijk licht gebruiken

Het gebruik van natuurlijk licht kan een enorm verschil maken in de kwaliteit van je foto’s. Zorg ervoor dat je je kind fotografeert in een ruimte met veel natuurlijk licht, zoals een kamer met grote ramen. Als je buiten fotografeert, is het belangrijk om te letten op de positie van de zon. Fotografeer je kinderen tijdens de gouden uurtjes, dat is het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is. Dit licht kan je foto’s een magische sfeer geven. Probeer ook eens te spelen met lichtinval, door je kind bijvoorbeeld tegen het licht in te fotograferen. Zo krijg je een mooie silhouet en creëer je een bijzonder effect. 

Extra tip:

Vergeet ook niet dat het tijdstip van de dag een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de lichtsituatie. Fotograferen in de ochtend of avond zorgt bijvoorbeeld voor mooi zacht licht. Fotografeer je midden op de dag, dan krijg je te maken met harder licht en daardoor ook hardere schaduwen. 

Een leuke opdracht om te oefenen;

Pak je telefooncamera erbij en begin met kijken in de omgeving waar je de foto’s gaat maken. Waar komt het licht vandaan en hoe kun je dit gebruiken. Loop om je kindje heen, experimenteer met de verschillende lichtsituaties en kijk wat voor effect dit heeft. Je zult zien dat wanneer je het licht op de juiste manier gaat gebruiken dit direct zorgt voor mooiere foto’s.

Nu je deze drie soorten licht kent, weet ik zeker dat jij nog mooiere telefoonfoto’s kunt gaan maken! En heb je een vraag over dit onderwerp? Ik help je met alle liefde verder! Stuur mij een berichtje. 

@sharonfotografie.nl

Volg mij op Instagram

Cookiestatement

Privacyverklaring

Design door Wonderlik Webdesign